FAQ – Frågor och Svar om kromfohrländern

• Hur är rasen generellt?  
Kromfohrländer är en aktiv sällskapshund. Rasen är glad och lättsam och gillar att använda huvudet. De är signalkänsliga och lättlärda och gillar att lära sig nya saker. Rasen är mycket anpassningsbar, men den behöver få vara aktiv och kromfohrländerägare tar med sin hund på ridtur, skogspromenader, skidturer eller på aktiviteter såsom agility, nosework, flyball och lydnad. 

 • Har den några rastypiska egenskaper?
De flesta kromfohrländer är reserverade och lite blyga i olika grad mot främmande människor och djur, men det finns individuella variationer. Den blir lätt förarbunden och tycker inte om att bli lämnad ensam.

 • Har rasen funnits länge?
Det är en ganska ung ras, den blev officiellt godkänd i sitt hemland Tyskland 1955. Den första strävhåriga kom i svensk uppfödning i mitten av 1980-talet. Den släthåriga varianten kom mycket senare och fick sin första kull här 2014. En övervägande majoritet av de kromfohrländer som finns i Sverige är strävhåriga.

 • Hur är den med andra hundar, barn, hästar, katter och främmande människor?
Här finns en stor variation mellan individerna. Men får den vänja sig från början med värdfamiljens vardag, så anpassar den sig riktigt bra.

 • Var kan jag köpa en kromfohrländer?
Kontakta i första hand de uppfödare som finns listade på klubbens hemsida. Kontakten sker via mail eller telefon och gör en intresseanmälan. Berätta om dig själv och hur du tänker ta hand om din framtida valp. Det är ofta kö för att få köpa en kromfohrländer och uppfödarna vill gärna få kontakt med sina valpköpare för att se vilken framtid som erbjuds.

• Kan jag få träffa en kromfohrländer, t.ex. besöka en uppfödare?
Inom Kromfohrländerklubben finns distriktsrepresentanter över hela landet. De anordnar ibland hundträffar och promenader där du är välkommen att vara med. Varje sommar anordnar klubben en hundträff, med klubbtävlingar och utställning. Du är välkommen som besökare och får då träffa många hundar, deras ägare och även flera uppfödare.

• Hur stor blir en kromfohrländer?
Det är en medelstor hund, där tikarna oftast är mindre än hanhundarna. Kromfohrländern har en mankhöjd av 38 – 46 cm. Tikar kan ha en vikt mellan 9–14 kg och hanarna 11 – 16 kg.

• När blir en kromfohrländer rumsren?
Det kan variera mellan veckor och månader. En del blir rumsrena tidigt, redan efter några veckor, medans andra kan dröja några månader.

• Hur gammal kan en kromfohrländer bli?
De brukar bli ca 12–15 år gamla, men både yngre och äldre har förekommit.

• Hur är pälsen, fäller den? Och finns det olika lång päls?
Det finns två sorters hårlag: strävhårig och släthårig. Den strävhåriga är vanligast. Pälsen kan vara kort eller medellång och grundfärgen är vit med inslag av brunt i olika nyanser. Beroende på pälsens beskaffenhet så fäller den olika mycket, men fäller det gör den.

• Behöver en kromfohrländer mycket pälsvård? *
Pälsen behöver borstas eller kammas igenom regelbundet. Speciellt de släthåriga kan ibland få tovor i pälsen, så det är bra att se över den ofta. Bada/duscha hunden när det behövs. Det är ingen ras som måste trimmas, men vissa väljer att klippa med effileringssax – eller försiktigt rycka bort dött hår –  för att frilägga t.ex. kring ögonen och vid trampdynorna.  *) Se länk till Pälsvård!

• Ska hunden ha sele eller halsband?
Det går bra med vilket som. Man får känna efter vad som känns bekvämast. En del väljer sele till den lilla valpen och fortsätter så. Andra väljer halsband, speciellt vid träning.

• Har man bur eller säkerhetsbälte vid bilresor?
Här är det också valfritt vad man väljer, men tänk alltid på att din kromfohrländer ska åka säkert i bilen.

• Min kromfohrländer vill inte äta? Vad gör jag för fel?
Det första man kan tänka på är om hunden är sjuk. Om inte, så finns det många orsaker; vid löp, hanhundar som blir könsmogna osv. Man får ibland pröva sig fram med vad som fungerar gällande fodertyp, mattider och -platser. Det är vanligt att de är knepiga med maten, så ibland får man locka med lite lek eller sök. Det brukar lösa sig med tiden och hunden växer upp.

• Hur tål de kyla? Behöver de täcke på vintern? Hur är det på sommaren med värme?
En del kromfohrländer har sparsamt med underull och kan behöva vintertäcke och ibland även något som skyddar trampdynorna vid sträng kyla; hundskor eller smörja med skyddande kräm. På sommaren får man t.ex. tänka på att asfalt blir hett att gå på – känn själv med handflatan.

• Vilket fästingmedel är bäst?
Det finns olika metoder att hålla fästingar borta från hunden och det är individuellt vad man väljer, spot-on, tabletter, fästing-halsband eller annat. Sök på nätet eller fråga din veterinär om vad som finns. Vid regelbunden pälsvård hinner man upptäcka fästingar redan innan de satt sig, de brukar synas bra när de kryper på pälsen.

• Vad är BPH och måste jag göra det?
BPH betyder: Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund och är ett slags test som visar vilken typ av hund du har. Är den lekfull, hur reagerar den i olika situationer osv. BPH är frivilligt och kan göras tidigast från ett års ålder och sker i Svenska kennelklubbens regi. Den hjälper dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre och är värdefull i avelsarbetet för uppfödare och rasklubbar. Läs mer på SKK.se hur det går till.