Utställning Tånga Hed 2022


Första gången med på en utställning? 
Utställning

Kanske vill du, men känner dig lite osäker på hur det går till? Då finns här lite tips och råd – för självklart ska du anmäla din hund!

Förutsättningen för att din hund ska få en rättvis bedömning är att hunden är i fint skick och att den kan visa sig på ett sådant sätt att domaren ges möjlighet att skapa sig en uppfattning om hunden. 

Har du en strävhårig kromis, badar du hunden ca en vecka innan utställningen, har du ett släthår kan du bada den så nära inpå som dagen innan. En strävhårspäls blir lite mjukare när den är nytvättad, då är det bra om det får gå ett tag så pälsen har chansen att få tillbaka sin sträva struktur. När hunden är nybadad, kan du frisera om du vill. Vår ras har väldigt olika längder på pälsen men nästan alla behöver fixas lite. Du kan trimma den något, dvs noppa bort det döda i pälsen – och kom ihåg att klippa klorna.

Du ska ha ett utställningskoppel. Här kan man välja att ha ett smalt nylonkoppel, ett allt-i-ett-koppel där färgen ska vara så nära hundens färg som möjligt, eller om du vill, ha ett smalt koppel med en länk till halsbandet. Men innan du gör iordning hunden till utställningsskick, behöver du träna lite. Hunden ska kunna trava fint bredvid dig – träna med att springa med hunden – och den ska kunna: stå fint, kunna stå på ett bord och tillåta att en främmande människa känner på kroppen och tittar på tänderna.

Nu är hunden tränad och färdig för granskning, då återstår att ta en titt på dig själv. Ni ska på en show, vilket innebär att även du ska vara fin. Du ska inte glittra mer än hunden men du ska se proper ut. Välj kläder i en färg som kontrasterar mot hunden. Du ska ha en nummerlappshållare att fästa på kroppen så din nummerlapp är synlig för ringsekreterarna. Sen är det bara att i god tid infinna sig vid ringen och vänta tills dess du blir inropad.  
Inne i ringen gör du vad domaren ber dig att göra. Oftast är det att springa runt så denna ser hundens rörelser samt att ställa upp hunden så man kan se hundens exteriör. Domaren dömer hunden exteriört och mentalt efter rasstandarden. Det är inte tillåtet att inleda samtal med domaren, du svarar bara på eventuella frågor.
     Väl mött i ringen och lycka till!
     Utställningskommittén  –  SKLK