Råd vid köp

När du ska fostra en Kromfohrländer måste du vara en stark och stabil ledare. Hunden ska känna att det är du som är den stora, starka och trygga. Lyckas du med det så får du en stabil hund.

Hur gör du då det? Bara var dig själv och lyssna på hundens signaler. Nu har du precis fått hem en 8 veckors valp som har fått sin första fostran av sin mamma. Kromfohrländertikar är hårda i sin fostran, för att det behövs. De är aldrig elaka men de säger ifrån när det är nödvändigt. Den rollen ska du nu ta över. Det är ingen liten baby du får hem. Det är ett djur och ska behandlas som ett sådant också. Du ska ge massor av kärlek, men du ska vara snabb i dina tillrättavisningar. Du får inte vara för hård, för då får du en rädd och kuvad hund.

Kromfohrländer är väldigt signalkänsliga men märker de att de inte blir tillrättavisade så kan de ta över ledarskapet och då får du en dominant hund. Det bästa är att ge din hund mycket kärlek och uppmuntran men att vara blixtsnabb att tala om när de gör något fel.

Gå gärna en valpkurs med din Kromfohrländer och fortsätt sedan med någon annan kurs. Det är mycket viktigt att valpen är ute bland folk så att den blir socialiserad.

Du ska klippa klorna varje vecka till att börja med. Om klorna inte behöver klippas, sitt då och håll på med tassarna istället. Borsta, bada, samt bordsträna hunden. Träna på alla små vardagliga ting.

Du har en aktiv hund de första åren, sedan blir de betydligt lugnare. En vanlig fråga som ställs efter en nyligen levererad valp är: "Hur får jag den att sluta att bita i mina händer?" Säg åt den! Ta bara bort händerna och nonchalera valpen. Man ska nog inte göra någon stor grej över småsaker. Lyssna på dig själv och handla instinktivt, som djur gör.

Lycka till med din nya valp!!