Pälsvård

Man skiljer på två olika typer av hårbeklädnad inom rasen: strävhårig och släthårig
Strukturen på den sträva pälsen är aldrig så kraftigt sträv som på t.ex. en terrier. Den släthåriga pälsen är däremot alltid mjuk. Kromfohrländerns päls är smutsavstötande. Pälsen kammas och borstas ren regelbundet. Pälsen behöver bara tvättas när den är mycket smutsig.
 
Strävhårig kromfohrländers hårbeklädnad kan variera från alldeles kort till ganska lång. Standarden säger att pälsen ska vara 3 cm på sidorna och max 7 cm på ryggen. Pälsen i ansiktet och på käkarna skall vara längre. Hårbeklädnaden är tät och sträv. Underullen är kort och mjuk. Håret på ryggen samt på fram- och bakbenen är strävare än på sidorna. Strävhårig kromfohrländer är inte en typisk trimras, men att putsa bort gammal död päls förbättrar oftast  kvalitén och är inte till nackdel.

Släthårig kromfohrländer finns med lång eller kort päls. Hos denna ska pälsen vara längre på öron, strupe och bröst. Håret lyfter därmed fram bröst och halsparti. På öronen finns oftast mer behåring vid öronfäste och ner runt öronens kanter, och hårtypen ska överensstämma med håret på kroppen.

Strävhårig päls

Släthårig päls